Hodan Çayı
Ülkemizde ‘kaldırık otu’ ve ‘ıspıt otu’ isimleriyle de bilinen hodan bitkisi, hem yemeklerde ve salatalarda taze olarak kullanılmakta, hem de şifalı etkilerinden yararlanmak için bitkisel çay ve yağ olarak da tüketilmektedir.
Isırgan Otu Çayı
Dokunulduğunda ısırır gibi can acıtan yaprakları nedeniyle ısırgan ismini almış olan ısırgan otu, doğada kendiliğinden yetişen en şifalı bitkilerden biri olarak biliniyor.
Kakule Çayı
Kendine has kokusu ile dikkat çeken kakule bitkisinin tohumları olduğu gibi karışımlara eklenerek ya da öğütülerek kullanılabilmektedir.
Karabaş Otu Çayı
Şifalı özelliklerinden dolayı Osmanlı’dan günümüze sıklıkla kullanılmış, tüm dünyada da adını duyurmuş olan karabaş otu, sağlığa faydalarının yanı sıra mor renkli çiçekleri ve güzel kokulu yaprakları ile de sevilen ve yetiştirilen bir bitki olmuştur.
Karanfil Çayı
Karanfil dediğimizde aklımıza iki bitki geliyor; biri güzel renkli çiçekleri olan ve süs bitkisi olarak kullanılan karanfil, diğeri ise kokulu tohumları kullanılan karanfil bitkisi.
Keçiboynuzu Çayı
Ülkemizde sıklıkla kendiliğinden yetişen bir ağaç türü olan keçiboynuzunun meyveleri, sert, kabuksu ve boynuza benzer yapıları nedeniyle ‘keçiboynuzu’ adıyla anılmaktadır.
Kekik Çayı
Çok fazla çeşidi bulunan bir tıbbi ve aromatik bitki türü olan kekik, uçucu yağının içerdiği karvakrol ve timol maddelerinden dolayı çeşitli şifalı özelliklere sahip bir bitkidir. Ülkemizde 300 civarında kekik türü yetiştiği bilinmektedir. Genel olarak içeriği ve etken madde özellikleri birbirine yakın olan bu türlerin, şifalı özellikleri de birbirine oldukça benzerdir.
Kimyon Çayı
Dünya mutfağında sıklıkla baharat olarak kullanılan kimyon bitkisi, tıbbi ve aromatik özelliklerinden dolayı da sıklıkla tüketilen, sağlığa birçok faydası bulunan değerli bir bitkidir. Uzakdoğu’da özellikle Çin ve Hindistan’da yetiştirilen ve kullanılan bir bitki olan kimyon, ülkemizde de Doğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde yetişmektedir.
Kiraz Sapı Çayı
Yaz mevsiminin en sevilen meyvelerinden biri olan kirazın, taze olarak tüketildiğinde sağlığa birçok faydası bulunmasının yanı sıra, sapları ile hazırlanan infüzyon ve çaylar da birçok şekilde metabolizmayı destekliyor. Evde tükettiğiniz kirazların saplarını saklayıp kurutarak kendi kiraz sapı çayınızı hazırlayabileceğiniz gibi, aktarlarda satılan kiraz saplarından ya da bazı markaların hazır çay şeklinde hazırlayıp piyasaya sunduğu kiraz sapı karışımlarından da faydalanmanız mümkün.
Kuşburnu Çayı
Ülkemizde en sık tüketilen bitki çaylarından biri olarak bilinen kuşburnunun sağlığa birçok faydası bulunuyor. Özellikle kış aylarında hastalıklara karşı korunmak için kullanılan kuşburnu, doğada kendiliğinden yetişebildiği gibi ticari olarak da değerli bir meyve olduğundan dolayı, özel olarak da yetiştirilmektedir.
Lavanta Çayı
Lavanta ismi Latince yıkamak, temizlemek anlamına gelen ‘lavare’ kökünden gelmektedir. Rahatlatıcı ve keyif verici kendine özgü kokusuyla yüzyıllardır çeşitli amaçlar için kullanılan lavanta bitkisi, en popüler tıbbi ve aromatik bitkilerden biri olarak göze çarpıyor. Çiçeklerinden elde edilen uçucu yağlar parfüm ve kozmetik sanayiinde, hijyen ürünlerinde kullanıldığı gibi, kurutulmuş çiçekleri de bitki çayı yapımında, koku verici süs eşyalarında kullanılmaktadır.
Limon Çayı
Yaz kış mutfaklarımızdan eksik etmediğimiz; yemeklere, salatalara ve içeceklere tat vermek için kullanılan ve en sevilen meyvelerden biri olan limon, bitki çaylarının da vazgeçilmezi. Kendi başına limon çayı demlemenin de sağlığa birçok faydası bulunduğu gibi, farklı bitkilerle yaptığınız karışımlara ekleyeceğiniz limon kabuğu ya da limon suyu gibi katkılarla da bitki çaylarınızın etkinliğini arttırmanız mümkün.