Yeşil Çay

Yağ yakma özelliğiyle hemen her yerde yüksek bir popülariteye sahip olmayı başaran yeşil çayın anayurdu Çin ve Güneydoğu Asya’dır. Ülkemizde ise Doğu Karadeniz bölgesinde ve özellikle Rize’de yetişir. Daha çok tropikal ve subtropikal iklimleri sever. Dünya üzerinde neredeyse en çok tüketilen bitki çaylarından biridir.

Açıklama

Yağ yakma özelliğiyle hemen her yerde yüksek bir popülariteye sahip olmayı başaran yeşil çayın anayurdu Çin ve Güneydoğu Asya’dır. Ülkemizde ise Doğu Karadeniz bölgesinde ve özellikle Rize’de yetişir. Daha çok tropikal ve subtropikal iklimleri sever. Dünya üzerinde neredeyse en çok tüketilen bitki çaylarından biridir.

Yeşil çay nedir?

Latince ismi Camellia sinensis olan yeşil çay Theaceae (Çaygiller) familyasının bir üyesidir. Boyu bazı türlerinde 20 metreyi bulsa bile sürekli budanarak kısaltılan ve bu nedenle ortalama boyu 1,5 ila üç metre arası uzayabilen çok yıllık ağaççıktır. Sapı kısa, uzunca ve derimsi yapılı, sivri uçlu yaprakları kullanılır. Hoş kokulu çiçekleri genellikle beyaz renk olmasına rağmen bazen hafif sarı ya da pembemsi olabilir.

Yeşil çay ile siyah çayın farkı nedir?

Siyah çay da yeşil çay da, Camellia sinensis bitkisinin yapraklarından elde edilir. Lakin siyah çayı elde edebilmek için yeşil çay yaprakları oksidasyon süreciden geçirilerek siyaha döner. Fakat bu süre, çayın kendisinde bulunan güçlü anti-oksidanları ortadan kaldırır ve kafein oranını yükseltir. Siyah çay yeşil çaya oranla daha yüksek miktarda florür içerir.

Yeşil çay ise oksidasyon sürecine girmediği için içerisindeki anti-oksidanları korur. Böylece kanserle ve kardiyovasküler sistem bozuklukları ile mücadelede oldukça etkili bir yardımcıdır. Yine oksidasyon sürecinden geçmediği için kafein oranı da siyah çaya oranla daha düşüktür.

Yeşil çay tarifleri

Zencefilli yeşil çay tarifi: Bir su bardağı suyu kaynattıktan sonra 3 dilim taze zencefili içine atın ve bir taşım (1 ya da 2 dakika) daha kaynatın. Daha sonra ocaktan aldığınız suyun üstünü kapatarak 3 dakika dinenmeye bırakın ve içine 1 çay kaşığı yeşil çay koyun. Yeşil çayı ekledikten sonra 3 dakika daha üstü kapalı bir şekilde demlenmeye bırakın. Çayınızı süzdükten sonra istediğiniz ısıda tüketebilirsiniz. Eğer çayınızı tatlandırmak isterseniz bir çay kaşığı bal ya da pekmez, hatta bir dilim limon ekleyebilirsiniz. Bal ya da pekmez yerine tatlandırıcı olarak bir kabuk tarçın kullanmanız vücut şekerinizi de düzenleyecektir.

Naneli yeşil çay tarifi: Bir su bardağı kaynamış suyun içerisine 3 yaprak taze nane (ya da bir tatlı kaşığı kurutulmuş nane yaprağı), 1 çay kaşığı yeşil çay, bir çubuk tarçın ilave edin. 5-8 dakika kadar üstü kapalı olarak demlenmeye bıraktıktan sonra çayınızı süzerek ister sıcak, ılık veya soğuk tüketebilirsiniz.Bir dilim limon ile tatlandırabilirsiniz.

Zayıflamaya yardımcı yeşil çaylı karışım: Bir su bardağı suyun içine kaynarken 2 dilim zencefil ve yarım kabuk tarçın ilave edin  ve karışımı bir taşım daha kaynatın (1 ya da 2 dakika). Kaynamış suyunuzu ocaktan aldıktan sonra içine 1 çay kaşığı yeşil çay, 5-6 dal taze maydanoz ve bir çay kaşığı rezene ilave edip ağzı kapalı olacak şekilde 5 dakika kadar demlenmeye bırakın. Sıcak ya da ılık olarak tüketebilirsiniz. Yeşil çay yağ yakmanızı kolaylaştırırken, maydonoz ödem atmanıza yardımcı olacaktır.

Yeşil çayın yan etkileri

  • Anemi hastalarının kullanması sakıncalı olabilir.
  • İçeriğindeki kafein kaygıya ve çarpıntıya sebebiyet verebilir. Özellikle akşam saatlerinde çok fazla yeşil çay tüketilmemelidir.
  • Kan akışını hızlandırdığı için eğer kan dolaşımı ile ilgili rahatsızlığınız varsa kullanmanız tavsiye edilmez.
  • Çok yüksek miktarlarda tüketildiğinde karaciğere zarar verebilir.
  • Diyabet hastalarında kan şekeri düzenini bozabileceğinden doktora danışarak kullanmaları tavsiye edilir.
  • Göz içindeki basıncı arttırabilir. Göz tansiyonu olanların içmeleri tavsiye edilmez.
  • Yüksek tansiyonu olan insanlarda kan basıncını arttırabilir.
  • Kalsiyumun vücuttan atılmasına neden olduğu için kemik rahatsızlıklarına sebebiyet verebilir.
  • Çok yüksek miktarlarda alındığında ishale neden olabilir.
  • Hamilelerde günlük iki fincandan fazlası düşük riskine neden olabilir. Bu nedenle kullanılmadan önce mutlaka doktora danışmakta fayda vardır.
  • Çocuklarda ve bebeklerde kullanımı doktor kontrolüne bağlıdır.
  • Emziren annelerde yeşil çayın içinde bulunan kafein süt ile bebeğe geçebileceği için çok tavsiye edilmez.
  • Herhangi bir rahatsızlığınız için tedavi görüyorsanız, düzenli olarak yeşil çay tüketmeye başlamadan önce doktorunuza danışmanızda fayda vardır.

Yapılışı

Yeşil çay nasıl demlenir?

1 su bardağı kaynamış suya 1 çay kaşığı yeşil çay eklemeniz yeterli olacaktır. Suyunuzu kaynattıktan sonra 2-3 dakika dinlendirin. Daha sonra içine 1 tatlı kaşığı yeşil çay ekleyin ve üstünü kapatarak demlenmeye bırakın. Böylece yeşil çayın etken maddeleri buharla beraber uçmayacak ve suyun içinde daha rahat çözünecektir. Yeşil çayı süzmek için en az 2 dakika en fazla 6 dakika bekleyin. Daha uzun bekletirseniz çayınız acılaşabilir ve suya geçen kafein miktarı artabilir.

Faydaları

Yeşil çayın faydaları:

  • İçeriğindeki antioksidanlar yaşlanmayı yavaşlatır ve metabolizmayı hızlandırır. Aynı zamanda vücuttaki zararlı toksinlerin metabolizma dışına atılmasını da kolaylaştırır.
  • Vücuttaki kötü kolesterol oranını düşürürken iyi kolesterolün dengelenmesine yardımcı olur.
  • Ağızdaki bakteriler ile savaşır, dişlerdeki ve diş etlerindeki bakteri oluşumunu engelleyerek kötü ağız kokusunu giderir.
  • Yeşil çayda bulunan epigallo catechin galleta adlı antioksidan kanserli hücrelerin büyümesini ve bölünmesini engellemesiyle bilinir.
  • Vücuttaki serbest radikalleri kontrol altında tutar.
  • Soğuk algınlığına karşı vücudu korur.
  • Damar yapısını korur ve kan akışını düzenler. Bu özelliğiyle kalp ve damar hastalıklarına karşı da koruma sağlar.
  • İçeriğindeki tanenler ishal ve benzeri bağırsak rahatsızlıklarına karşı güçlü bir koruyucudur. Yalnız tanenin ortaya çıkması için çayı normalden 1 veya 2 dakika daha fazla demlemeniz gerekmektedir.
  • Karaciğeri alkolün zararlı etkilerinden korur.
  • Metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını kolaylaştırır ve zayıflamanıza yardımcı olur.
  • Vücutta biriken fazla suyun atılmasına yardımcı olarak ödem sorununu engeller.