Kekik Çayı

Çok fazla çeşidi bulunan bir tıbbi ve aromatik bitki türü olan kekik, uçucu yağının içerdiği karvakrol ve timol maddelerinden dolayı çeşitli şifalı özelliklere sahip bir bitkidir. Ülkemizde 300 civarında kekik türü yetiştiği bilinmektedir. Genel olarak içeriği ve etken madde özellikleri birbirine yakın olan bu türlerin, şifalı özellikleri de birbirine oldukça benzerdir.

Kategori

Açıklama

Çok fazla çeşidi bulunan bir tıbbi ve aromatik bitki türü olan kekik, uçucu yağının içerdiği karvakrol ve timol maddelerinden dolayı çeşitli şifalı özelliklere sahip bir bitkidir. Ülkemizde 300 civarında kekik türü yetiştiği bilinmektedir. Genel olarak içeriği ve etken madde özellikleri birbirine yakın olan bu türlerin, şifalı özellikleri de birbirine oldukça benzerdir.

Kekik, çayırlarda ve kırsal kesimlerde kendiliğinden yetişen çalı türü bir bitki olma özelliği taşır. Bu özelliğiyle yüzyıllardır insanların dikkatini çekmiş, hoş kokusu ve aroması ile mutfaklarda baharat olarak kullanımının yanı sıra, taze ya da kurutulmuş olarak, ezilerek, toz haline getirilerek, tentür veya çay şeklinde hazırlanarak, uçucu yağı damıtılarak da kullanılagelmiştir. Antik Mısır’da mumyalama işlemleri de dahil olmak üzere pek çok alanda kullanıldığı bilinen bitki, çok eskilerden beri hekimlerin öncelikle tercih ettiği şifalı bitkilerden biridir. Kekik bitkisinin 5000 yıl önce Sümerler tarafından da tedavi amacıyla kullanıldığı bilinmektedir.

Batı Akdeniz, İtalya ve Güney Avrupa başta olmak üzere dünyanın pek çok yerinde yetişmekte ve kültürü yapılmaktadır. Dünyada kekik ticaretinin %70’inin ülkemizde yapıldığı biliniyor. Çeşitli Avrupa ülkelerinin yanı sıra ABD, Kanada, İngiltere gibi ülkelere de Türkiye’den yüklü miktarda kekik ticareti yapılmaktadır. Türkiye’den ihracatı yapılan kekik türleri içerisinde en sık tercih edilen tür, İzmir kekiği olarak bilinen Origanum onites türüdür.

Kekik nedir?

Ballıbabagiller familyasına ait bir bitki olan kekiğin Thymus, Origanum, Satureja, Thymbra, Coridothymus olarak bilinen türler başta olmak üzere birçok çeşidi bulunmaktadır. Bu türlerin ortak özelliği, içerdikleri thymol, karvakrol, simol, linalol ve borneol maddeleridir. Bu maddeler sayesinde kekik, birçok şifalı özelliği de bünyesinde barındırmaktadır.

Kekik, bazı ilaçların yapımında kullanıldığı gibi, özellikle antibakteriyel ve antioksidan özelliklerinden dolayı diş hekimliğinde geçici dolgu yapımında, antiseptik banyo ve sabunların hazırlanmasında, bazı yiyeceklerin uzun süre saklanabilmesinde ve daha birçok farklı alanda kullanılmaktadır.

20-25 santimetre boylanabilen bodur, dalları dik yastıkçıklar şeklinde gelişen bir çalı olan kekik bitkisi, çok yıllıktır. Gövde ve dallarının dip kısımları odunsudur. 4-10 mm boyunda sapsız, neredeyse tüysüz ve uçucu yağ ihtiva eden minik yaprakları vardır. Yaz aylarında çiçeklenmeye başlayan bitki sonbahara kadar çiçeklenmeye devam edebilir.

Kekik çayının yan etkileri

Düşük tehlikesi yaratma olasılığı bulunduğundan hamile kadınlar, kekik kullanmaya başlamadan önce muhakkak doktorlarına danışmalıdır.

Tiroit bezlerini uyarabileceğinden dolayı guatr hastalığı bulunan kişiler de fazla miktarlarda kekik çayı, özellikle de kekik yağı kullanmaktan kaçınmalıdır.

Yapılışı

Kekik çayı nasıl hazırlanır?

Çeşitli şifalı etkilerinden faydalanmak üzere kekik çayı hazırlamak için, bir tatlı kaşığı kurutulmuş veya taze kekik yaprağı, bir su bardağı kaynamış suyun içerisine ilave edilir ve ağzı kapalı olacak şekilde 7-8 dakika boyunca demlenmeye bırakılır. Süzüldükten sonra bal veya limon ile tatlandırılarak tüketilebilir.

Kekik çayı tarifleri

Hazmı kolaylaştıran kekik çayı tarifi: Birer çay kaşığı kekik, rezene, anason ve bir tatlı kaşığı kadar adaçayı karıştırılır, iki su bardağı suda 10 dakika boyunca demlenir. Acımsı tadı, bir çay kaşığı bal ile dengelenebilir. Özellikle yemeklerden sonra tüketilen bu karışım, sindirimi kolaylaştırarak şişkinlik, gaz ve kabızlık gibi sorunları önlemede oldukça etkilidir.

Antioksidan kekik çayı tarifi: Bir çay kaşığı yeşil çay, bir kabuk tarçın, bir tatlı kaşığı kekik, iki dilim taze zencefil, bir su bardağı kaynamış suya eklenir ve ağzı kapatılarak 6-7 dakika boyunca demlenir. Süzüldükten sonra içerisine bir dilim limon ilave edilir. Vücuttaki zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olan bu çay karışımı zindelik verir, şişkinliği ve ödemi önler, düzenli tüketildiğinde kilo vermeye de yardımcıdır.

Adet sancısı için kekik çayı tarifi: Bir tatlı kaşığı kekik, bir çay kaşığı hayıt tohumu, bir kabuk tarçının üzerine bir su bardağı kaynamış su ilave edilir ve uçucu yağların kaybolmaması için karışımın üstü kapatılarak 10 dakika boyunca demlenir. Tadı çok acı gelirse bir çay kaşığı bal ile karışım tatlandırılabilir. Sıcakken tüketilmelidir. Özellikle adetin başlayacağı hissedildiğinde tüketilirse, kanama başladıktan sonra yaşanan ağrı ve kramplar önemli ölçüde azaltılabilir.

Afrodizyak kekik çayı tarifi: Bir çay kaşığı kekik, iki parça keçiboynuzu, bir kabuk tarçın, bir çay kaşığı kurutulmuş gül yaprağının üzerine bir su bardağı kaynamış su ilave edilir ve karışım 10 dakika boyunca demlemeye bırakılır. Süzüldükten sonra içerisine bir çay kaşığı bal ilave edilerek tüketilebilir. Bu karışım cinsel gücü arttırdığı gibi düzenli olarak tüketildiğinde iktidarsızlık ve erken boşalma gibi sorunların giderilmesinde de yardımcı olur.

Faydaları

Kekik çayının faydaları nelerdir?

  • Öksürük, bronşit, astım gibi solunum yollarını etkileyen hastalıkların belirtilerinin azaltılmasında etkilidir.
  • Harici olarak cilt üzerinde uygulandığında, antifungal özelliklerinden dolayı mantar gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.
  • Ağızda bulunan bakterileri azalttığı için diş ve diş eti hastalıklarının olumsuz etkilerini gidermeye yardımcı olur.
  • Antioksidan özellikleri sayesinde vüduttaki zararlı maddelerin dışarı atılmasına yardımcı olur ve yaşlanma etkilerini azaltır. Hücre yenilenmesini ve organların fonksiyonlarını destekler.
  • Yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sorunlarını ortadan kaldırır, şişkinlik, gaz ve benzeri sorunların önlenmesine yardımcı olur. Özellikle yemeklerden sonra içilen bir fincan kekik çayı, hazmı kolaylaştırır.
  • Kabızlığı engeller ve bu özelliği sayesinde hemeroide bağlı gelişen sıkıntıların azaltılmasında yardımcı olur.
  • Antispazmoid etkileri sayesinde adet dönemlerinde yaşanan ağrı ve krampları azaltır.
  • Metabolizmayı hızlandırarak ve sindirimi kolaylaştırarak kilo vermeye yardımcı olur.
  • Bağırsak parazitlerinin azaltılmasında etkilidir.
  • İdrar söktürücüdür. Özellikle idrar yollarına bağlı nedenlerle gelişen ödem gibi sıkıntıların azaltılmasını sağlar.
  • Cinsel isteği arttırıcı özelliği vardır.
  • Kan şekerini dengeler.
  • Kalp çarpıntısını engellemeye yardımcı olur.
  • Aşırı alkol tüketimi sonrasında vücutta oluşan rahatsızlıkları azaltmaya ve bedeni dengelemeye yardımcı olur.
  • Bedeni güçlendirici özelliği vardır.