Karanfil Çayı

Karanfil dediğimizde aklımıza iki bitki geliyor; biri güzel renkli çiçekleri olan ve süs bitkisi olarak kullanılan karanfil, diğeri ise kokulu tohumları kullanılan karanfil bitkisi.

Kategori

Açıklama

Karanfil dediğimizde aklımıza iki bitki geliyor; biri güzel renkli çiçekleri olan ve süs bitkisi olarak kullanılan karanfil, diğeri ise kokulu tohumları kullanılan karanfil bitkisi. Bu iki bitki aslında birbirinden tamamen farklı iki bitkidir. Şifalı etkileri için kullanılanı ise, ‘karanfil baharatı’ da diyebileceğimiz, küçük tohumları kullanılan karanfil bitkisidir.

Çok eski zamanlardan beri karanfil tohumları ağız kokusunu gidermede kullanılır, çaylara ve yemeklere baharat olarak eklenir. Bu güçlü kokuya ve tada sahip olan bitkinin sağlığa da birçok faydası bulunmaktadır.

Karanfil nedir?

Latince ismi Syzygium aromaticum olan karanfil bitkisi, yoğunlukla Endonezya, Zanzibar ve Madagaskar’da kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Hindistan civarında da tarımı yapılmaktadır. Tüm dünyada baharat ve şifalı bitki olarak kullanılan karanfil bitkisinin çiçek tomurcukları kurutularak kullanılır. Dört mevsim yeşil kalan, 10 metre uzunluğuna erişebilen bitkinin çiviye benzer küçük tomurcukları 2 santimetre civarına ulaştığında hasat edilirler.

İlkçağ ve Ortaçağ’da karanfil, Afrika ve Uzakdoğu ülkelerinde ve buralardan ithal edilerek Antik Roma da dahil dünyanın pek çok yerinde kullanılan, popüler bir bitkiydi. 18. yüzyıl’da İngiltere’de karanfilin, altın kadar pahalı olduğu ve sadece toplumun yüksek kesimlerindeki kişiler tarafından kullanıldığı biliniyor.

Öğütülerek toz halde kullanılabildiği gibi kurutulmuş tomurcuklar bütün halde de kullanılabilmektedir.

Karanfilli çay tarifleri

Çaylarınızı tatlandırmak ve şifalı etkilerini arttırmak için de karanfil kullanabilirsiniz.

Karanfilli siyah çay tarifi: Çayınızı normalde demlediğiniz gibi demleyin, altına koyduğunuz suyun içerisine 7-8 adet karanfil tanesi ilave edin. Azalan sıcak suyun üzerine yeniden su ilave edeceğiniz için, karanfilleri çıkarmaya gerek kalmayabilir. Bunun yerine, bardağa koyduğunuz çayınızın içine de iki-üç adet karanfil atmayı da tercih edebilirsiniz.

Karanfilli soğuk algınlığı çayı: Birkaç yaprak adaçayı, bir tutam ıhlamur, üç parça hibisküs, üç dilim zencefil, üç parça zerdeçal, bir tatlı kaşığı ekinezya, bir kabuk tarçın, bir tatlı kaşığı papatya ve 8-10 adet karanfili karıştırın. Üzerine iki su bardağı kadar kaynamış su ilave edin ve kapağını kapatarak 10 dakika boyunca demledikten sonra çayınızı süzün. Tatlandırmak için bir çay kaşığı bal ilave edebilirsiniz.

Karanfilli hazımsızlık çayı: Bir çay kaşığı rezene, bir çay kaşığı anason, bir çay kaşığı karanfili karıştırın, bir su bardağı kaynamış suda 10 dakika demleyin. Yemeklerden sonra içeceğiniz bu karışım sindirim sistemini rahatlatarak şişkinlik, gaz ve kabızlık gibi sorunlar yaşamamanıza yardımcı olacaktır.

Karanfilli afrodizyak çay: Bir tatlı kaşığı gül yaprağı, bir kabuk tarçın, bir tatlı kaşığı karanfil, iki parça hibisküsü karıştırın, üzerine bir su bardağı kaynamış su ilave edin, kapağını kapatın ve 10 dakika boyunca demlemeye bırakın. Bal veya limonla tatlandırarak içilen bu çay, cinsel isteği ve performansı arttırmaya yardımcıdır.

Karanfilin diğer kullanım şekilleri

Ağız kokusunu gidermek için: Karanfil tohumlarını birkaç dakika boyunca çiğneyebilirsiniz. Tohumları yutmamalısınız.

Diş ve dişeti sorunları için: Bir tatlı kaşığı karanfili kaynayan suyun içine bırakın ve 1 dakika daha kaynatıp altını kapatın. 10 dakika boyunca demlenen çayı süzün ve bir şişede saklayarak günde iki kez, bu karışımla ağzınızı çalkalayın, gargara yapın.

Diş ağrısı için: Bir karanfili çiğneyin ve ağrıyan dişinizin üzerine koyun. Bunun yerine dişin üzerine bir iki damla karanfil yağı da damlatabilirsiniz.

Karanfilin yan etkileri

  • Kurutulmuş karanfil tohumları, bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir. Karanfil çiğnedikten sonra ağzınızda hafif bir uyuşma dışında ağrı ve benzeri etkiler hissediyorsanız, karanfil tüketmemelisiniz.
  • Karanfilin içeriğindeki eugenol maddesinin kanın pıhtılaşmasını engelleyebileceği biliniyor. Kan pıhtılaşması ile ilgili bir ilaç kullanıyor ya da başka bir tedavi görüyorsanız, düzenli olarak karanfil kullanmaya başlamadan önce doktorunuza danışmalısınız.

Yapılışı

Karanfil çayı nasıl demlenir?

Şifalı etkilerinden faydalanmak için düzenli olarak karanfil çayı tüketmek istiyorsanız, karanfili tek başına tüketmeyi tercih edebilirsiniz. Bunun için bir tatlı kaşığı kadar karanfili bir su bardağı kaynamış suya ekleyin. Ağzını kapatarak 8 dakika boyunca demleyin. İçindeki karanfilleri daha fazla demlenmemesi için süzdükten sonra tüketebilirsiniz. Yoğun karanfil tadı içmenizi zorlaştırıyorsa, bir çay kaşığı kadar bal ekleyebilirsiniz.

Faydaları

Karanfilin faydaları nelerdir?

  • İçeriğinde bol miktarda C vitamini, B6 ve B12 vitamini, A vitamini, E vitamini, D vitamini ve K vitamini bulunur. Aynı zamanda kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, sodyum ve çinko mineralleri bakımından da zengindir.
  • İçeriğindeki ‘eugenol’ adı verilen madde, karanfilin diş ve dişeti sorunlarına karşı çok etkili olmasını sağlar. Karanfil tohumlarını çiğnemek ağız kokularını giderir, diş ağrısına ve dişeti kanamalarına iyi gelir. İçeriğindeki analjezik etki gösteren maddeler sayesinde, diş ağrısı için birkaç damla karanfil yağı da kullanılabilir.
  • Karanfil güçlü bir antiseptiktir. Nüfuz ettiği bölgedeki mikropların azaltılmasına yardımcı olur.
  • Karanfil çayı, sinüzit sorunlarına karşı da oldukça etkili bir kür olarak uygulanabilir. Burun ve geniz tıkanıklığını açar, sinüzite bağlı baş ağrılarını azaltır.
  • Kan şekerini dengeleyici özelliği vardır.
  • Karanfil kokusunun sinek ve böcekleri de uzak tuttuğu bilinmektedir.
  • Sindirim sistemini rahatlatıcı özelliği vardır. Özellikle yemeklerden sonra içilen karanfil çayı, sindirimi kolaylaştırarak şişkinlik ve gaz gibi sorunların giderilmesinde etkili olur. Sindirim sistemindeki bakteri ve mikropların vücuttan uzaklaştırılmasında da etkilidir.
  • Mide bulantısını azaltır.
  • Kabızlık şikayetinin giderilmesinde etkilidir.
  • Öksürüğü kesmeye yardımcı olur.
  • Nefesi rahatlatır. Özellikle astım ve bronşit gibi sorunların varlığında ciğerleri açmayave daha rahat yardımcı olur.
  • Romatizma ve artirit gibi sorunlara bağlı ağrıların giderilmesine yardımcı olur.
  • Canlandırıcı etkisiyle dikkati ve konsantrasyonu toplamaya yardımcıdır.
  • Antioksidan özelliği ile karaciğeri destekler, zararlı toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
  • Güçlü bir afrodizyaktır. Kadınlarda ve erkeklerde cinsel isteği arttırmaya yardımcı olur.