Masala Çayı

Hindistan’ın meşhur baharatlı çayı olarak bilinen masala, Hint dilinde ‘karışık baharat’ anlamına geliyor. Birçok şifalı bitkinin siyah çay ile karıştırılmasıyla hazırlanan bu çayın, içeriğindeki bitkilere bağlı olarak sağlığa da birçok faydası bulunuyor. Ayrıca Hindistan kültüründe, tıpkı İngiliz kültüründe olduğu gibi çayların içine ılık süt katmak da yaygın bir uygulama.

Kategori

Açıklama

Hindistan’ın meşhur baharatlı çayı olarak bilinen masala, Hint dilinde ‘karışık baharat’ anlamına geliyor. Birçok şifalı bitkinin siyah çay ile karıştırılmasıyla hazırlanan bu çayın, içeriğindeki bitkilere bağlı olarak sağlığa da birçok faydası bulunuyor. Ayrıca Hindistan kültüründe, tıpkı İngiliz kültüründe olduğu gibi çayların içine ılık süt katmak da yaygın bir uygulama.

Hazır karışım halinde de satılan masala çayını siz de baharatları ayrı ayrı alıp karıştırarak, hatta damak zevkinize göre oranlarını değiştirerek hazırlayabilir ve özellikle soğuk kış günlerinde bu lezzetli çayın tadını çıkarabilirsiniz.

Masala çayı nedir?

Masala çayı basitçe baharatlar, süt ve siyah çay karışımı olarak tanımlanabilir. Masala kelimesi, Hint dilinde ‘karışık baharat’ demektir. Tüm dünyada ‘masala chai’ olarak bilinen bu karışımın içeriği genellikle tarçın, kakule, karanfil, karabiber, zencefil gibi yoğun tadı ve aroması olan baharatlar kullanılarak yapılır. Hint çayı ya da sütlü içeriğinden dolayı ‘chai latte’ olarak da bilinmektedir.

Hindistan’da binlerce yıldır uygulanan bir şifa pratiği olan Ayurveda, masala karışımını birçok rahatsızlığa iyi geldiği için önermektedir.

Masala çayı tarifleri

Kolay masala çayı tarifi: Bir demlikte 3 adet kakule, 4 karanfil, 2-3 tane karabiber, bir parça kurutulmuş zencefil, bir kabuk tarçın, bir çay kaşığı anason ve iki tatlı kaşığı siyah çay karıştırılır, üzerine iki su bardağı kaynamış su ilave edilir. Kapağı kapalı olacak şekilde 10 dakika boyunca demlenir. Süzüldükten sonra karışıma yarım su bardağı sıcak süt ve isteğe bağlı olarak bal ilave edilir.

Yeşil çaylı masala: 3 adet kakule, 4 karanfil, 2-3 tane karabiber, bir parça kurutulmuş zencefil, bir kabuk tarçın, bir çay kaşığı anason ve iki tatlı kaşığı yeşil çayın üzerine iki su bardağı kaynamış su ilave edilir. Kapağı kapatılarak 10 dakika demlendikten sonra süzülür ve servis edilir.

Masala çayının yan etkileri

  • Siyah çay ile hazırlanan masala çayı, kafein içeriğinden dolayı fazla tüketildiğinde uykusuzluk, mide bulantısı ve baş dönmesi gibi yan etkilere neden olabilir.
  • Ciddi bir sindirim sistemi rahatsızlığı bulunan kişilerin düzenli olarak masala çayı tüketmeden önce doktora danışmaları önerilir.
  • Herhangi bir antidepresan kullanıyorsanız, fazla miktarda masala çayı tüketmek ilacın etkilerini azaltabilir.
  • Diyabet ve kolesterol tedavisi görüyorsanız, düzenli olarak masala çayı tüketmeden önce doktora danışmanız gerekebilir.

Yapılışı

Masala çayı nasıl hazırlanır?

  • Bir tencerede ya da geniş bir demlikte, üç su bardağı su kaynatılır, altı kapatılır.
  • 6 adet kakule, 4-5 adet karanfil, 4 tane karabiber (siyah, kırmızı ya da beyaz olanları kullanılabilir) ve bir çay kaşığı anason (veya 2-3 adet yıldız anason) bir havana alınarak hafifçe ezilir ve suyun içerisine ilave edilir.
  • Karışıma 3-4 dilim taze zencefil (ya da 2 parça kurutulmuş zencefil), kabaca ufalanmış bir kabuk tarçın da karışıma eklenir.
  • 1 su bardağı süt de karışıma ilave edilir. İsteğe bağlı olarak soya sütü, badem sütü veya keçi sütü de kullanılabilir.
  • Karışım 2-3 dakika (bir taşım) kaynatılır ve altı kapatılır.
  • Karışıma 2 yemek kaşığı siyah çay ilave edilir.
  • Kapağı da kapalı olacak şekilde 10 dakika boyunca demlenmeye bırakılır.
  • Süzüldükten sonra bal ile tatlandırılabilir.

Faydaları

Masala çayının faydaları nelerdir?

  • Sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur. Gaz, şişkinlik, kabızlık ve hazımsızlık gibi sıkıntıları azaltır. Özellikle yemeklerden sonra içilen bir fincan masala çayı, sindirimi kolaylaştırır.
  • Siyah çayın da antioksidan özellikleri bulunmaktadır ancak masala çayı, yeşil çay ile hazırlanarak daha yüksek antioksidan özelliği elde edilebilir. Çay yapraklarında bulunan antioksidanlar, vücuttaki toksinlerin uzaklaştırılmasına yardımcı olarak hastalıklara karşı korunmayı kolaylaştırdığı gibi cildi ve saçları da güzelleştirir, canlılık hissi verir.
  • Soğuk kış günlerinde metabolizmayı hızlandırarak ısınmaya ve daha enerjik hissetmeye yardımcı olur.
  • Kan şekerini dengeleyerek açlık hissini bastırır. Bu özelliği ile kilo vermek için diyet yapan kişilere de yardımcıdır. Kan şekerinin dengelenmesi, gereksiz atıştırma alışkanlığınızı bırakmanıza yardımcı olur. Ayrıca şeker hastalığı riski altında bulunan kişiler için de faydalıdır.
  • Yorgunluk ve strese bağlı baş ağrısı, halsizlik, uykusuzluk ya da fazla uyku ihtiyacı gibi durumların ortadan kaldırılmasına etkilidir. Yatmadan 1-2 saat önce tüketilen masala çayı, daha iyi bir uyku için yardımcıdır ve sabahları daha dinç uyanmanıza yardımcı olur.
  • Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıkların iyileşme sürecini hızlandırır.
  • Boğaz ağrısını giderir.
  • Özellikle grip ve sinüzit benzeri hastalıklara bağlı geniz tıkanıklığı, burun akıntısı şikayetlerini önemli ölçüde azaltır.
  • Stresi azaltmaya yardımcı olarak depresyon ve kaygı benzeri rahatsızlıkların giderilmesinde ve belirtilerin azaltılmasında etkili olur.
  • Mevsim geçişlerinde yaşanabilen olumsuz fiziksel ve psikolojik durumların azaltılmasına yardımcı olur.
  • Kalp sağlığını korumaya yardımcıdır. Damarları rahatlatarak kan dolaşımını düzenler ve bu sayede kolesterolün düşürülmesine de yardımcı olur.
  • Anti enflamatuar özellikleri sayesinde vücuttaki iltihabın ve bu tür iltihaplara bağlı yaşanan ağrı ve gerginliklerin azaltılmasında etkilidir.
  • Adet döneminde yaşanan huzursuzlukların giderilmesine yardımcı olur. Özellikle adet öncesi dönemde düzenli olarak (günde 1-2 fincan) tüketilen masala çayı, adet öncesi sendromuna bağlı yaşanan huzursuzluk, halsizlik, stres, kas ve eklem ağrıları gibi şikayetleri önemli ölçüde azaltır.