Açıklama
Uzakdoğuluların çay konusundaki ustalıkları, birçok bitkiyi en etkili ve en sağlıklı şekilde tüketmenin yollarını keşfedip uygulamalarını sağlıyor. Bizler de bu Uzakdoğu bilgeliğinden mümkün olan en iyi şekilde yararlanmaya çalışıyoruz. Diğer tüm şifalı bitkiler bir yana, Uzakdoğu’da özellikle çay bitkisi üzerinde yoğunlaşılmıştır. Bildiğimiz siyah çayın elde edildiği çay bitkisi farklı şekillerde ve zamanlarda toplanarak yeşil çay, beyaz çay gibi farklı türler elde edilebilmektedir. İşte oolong çayı da, bildiğimiz çay bitkisinin özel bir işlemden geçirilerek kurutulmuş halidir.
Oolong çayı nedir?
Çaygiller (Theaceae) familyasına ait bir bitki olan çayın Latince ismi Camellia sinensis’tir. Nemli iklimlerde yetişen çay bitkisi dünyada Uzakdoğu’da, Güneydoğu Asya’da ve İran’da yaygın olarak, nadiren Güney Amerika’da yetiştirilirken ülkemizde yalnızca Karadeniz bölgesinde yetiştirilmektedir.
Çay bitkisinin farklı şekillerde toplanarak kurutulmasıyla yeşil çay, beyaz çay gibi farklı çay çeşitleri elde edilmektedir. Oolong çayı da bu çeşitlerden biridir. Çay yaprakları kuruyup kıvrılmadan önce güçlü güneş ışığı altında bekletilir ve yaprakların oksitlenmesine izin verilir. Üretim stiline bağlı olarak çay yapraklarının oksidasyon oranı %8 ile %85 arasında değişebilmektedir.
Oolong çayı özellikle Çin’in güneyinde ve Güneydoğu Asya’da oldukça popülerdir. Son yıllarda ülkemizde ve Batı dünyasında da ilgi görmeye başlamıştır. Özellikle şifalı özelliklerinden dolayı siyah ya da yeşil çaya tercih edilebilen oolong çayı, oldukça az yan etkiye sahip olması nedeniyle sıklıkla tüketiliyor ancak ne yazık ki ülkemizde üretilmiyor.
Oolong çayı tarifleri
Zayıflamak için oolong çayı tarifi: Bir tatlı kaşığı oolong çayı, bir çay kaşığı biberiye, bir çay kaşığı sinameki, bir tatlı kaşığı portakal kabuğu ve birkaç dal kiraz sapının üzerine bir su bardağı kaynamış su ilave edilir ve karışım, 10 dakika boyunca demlenmeye bırakılır. Süzüldükten sonra içine birkaç damla limon suyu ilave edilerek tüketilebilir.
Oolong detoks çayı: İki tatlı kaşığı oolong çayı, bir yemek kaşığı enginar yaprağı, dört – beş dilim taze zencefil, 3 adet karanfil, bir tatlı kaşığı karabiberin üzerine iki su bardağı kaynamış su ilave edilir ve karışımın ağzı kapatılarak 10 dakika boyunca demlenmesi beklenir. Süzüldükten sonra çaya 2-3 dilim limon ilave edilerek tüketilmelidir. İsterseniz bu çayı iki katı miktarda demleyip bir termosa ya da cam şişeye alabilir, ılık veya soğuk olarak da gün boyu tüketebilirsiniz.
Canlandıran oolong çayı: Bir tatlı kaşığı oolong çayı, bir parça ginseng kökü, 4 baş papatya, bir kabuk tarçın, 4-5 adet karanfilin üzerine bir su bardağı kaynamış su ilave edin. Karışımın kapağını kapatarak 8-10 dakika boyunca demlenmesini bekleyin. Süzüldükten sonra isteğe bağlı olarak bir çay kaşığı bal ile tatlandırılabilir. Özellikle sabah erken saatlerde tüketeceğiniz bu çay hem kan şekerinizi dengeleyerek gün içinde iştahınızı hafifletecek, hem de tüm vücudunuza zindelik vererek daha enerjik bir gün geçirmenize yardımcı olacaktır.
Oolong çayının yan etkileri
- Oolong çayı, diğer tüm çay türleri gibi kafein içerdiğinden aşırı tüketildiğinde mide bulantısı, baş dönmesi, çarpıntı ve benzeri yan etkilere neden olabilir. Siyah çay kadar kafein içermiyor olsa da, fazla miktarlarda kullanımı istenmeyen etkiler ortaya çıkarabilir.
- Akşam saatlerinde çok fazla oolong çayı tüketmemeye özen gösterilmelidir. Uykusuzluğa neden olabildiği gibi, yine fazla kullanıldığında tansiyon şikayetlerine de yol açabileceği öngörülmektedir.
- Düzenli olarak oolong çayı içiyorsanız, günlük içtiğiniz su miktarını arttırmanız gerekebilir. İdrar söktürücü özelliğinden dolayı fazlaca idrara çıkmanızı sağlayarak vücudunuzun su kaybetmesine neden olabilir.
- Hamilelik ve emzirme dönemlerindeki etkileri üzerinde yeterli çalışma bulunmadığından, bu dönemlerde oolong çayı tüketmeniz önerilmez.