Enginar Çayı

Enginar, Türk mutfağında en sık kullanılan sebzelerden biri. Aynı zamanda şifalı etkilerinden dolayı da yüzyıllardır dünyanın çeşitli yerlerinde kullanılıyor. Çiçeklerinin içinde bulunan ve ‘enginar kalbi’olarak anılan meyveleri yemek yapımında kullanılır ve çiçeğinin sert, kabuksu yaprakları da şifalı etkilerinden dolayı çay, tentür veya kapsül şeklinde de kullanılabilir.

Fesleğen Çayı

Hoş kokusuyla gönlümüzü çalan, balkonları ve bahçelerimizi süsleyen fesleğenin, şifalı etkileri ile de sağlığımıza birçok faydası bulunuyor. Taze ya da kuru olarak tüketilebilen fesleğen bitkisi, kolay yetişen bir bitki olması dolayısıyla da sıklıkla tercih ediliyor.

Ginseng Çayı

Uzakdoğu ülkelerinde yabani olarak bulunan ve yüzyıllardır güçlü etkileri için kullanılan bir bitki olan ginseng, günümüzde tüm dünyada popüler bir ürün olarak tüketiliyor.

Hibiskus Çayı

Ülkemizde ‘kerkede’ olarak da bilinen hibisküs bitkisi, kırmızı ve hoş görünümlü çiçekleri ile olduğu kadar, sağlığa birçok faydası olan bir şifalı bitki olma özelliğiyle de dikkat çekiyor.

Hodan Çayı

Ülkemizde ‘kaldırık otu’ ve ‘ıspıt otu’ isimleriyle de bilinen hodan bitkisi, hem yemeklerde ve salatalarda taze olarak kullanılmakta, hem de şifalı etkilerinden yararlanmak için bitkisel çay ve yağ olarak da tüketilmektedir.

Ihlamur Çayı

Haziran ve Temmuz aylarında çiçeklenen ıhlamur ağaçları çevreye mis gibi kokular saçar ve bu mevsimde ağaçlardan toplanan ıhlamur çiçekleri, kurutularak kış boyunca tüketilmek üzere saklanır.

Isırgan Otu Çayı

Dokunulduğunda ısırır gibi can acıtan yaprakları nedeniyle ısırgan ismini almış olan ısırgan otu, doğada kendiliğinden yetişen en şifalı bitkilerden biri olarak biliniyor.

Kakule Çayı

Kendine has kokusu ile dikkat çeken kakule bitkisinin tohumları olduğu gibi karışımlara eklenerek ya da öğütülerek kullanılabilmektedir.

Karabaş Otu Çayı

Şifalı özelliklerinden dolayı Osmanlı’dan günümüze sıklıkla kullanılmış, tüm dünyada da adını duyurmuş olan karabaş otu, sağlığa faydalarının yanı sıra mor renkli çiçekleri ve güzel kokulu yaprakları ile de sevilen ve yetiştirilen bir bitki olmuştur.

Karanfil Çayı

Karanfil dediğimizde aklımıza iki bitki geliyor; biri güzel renkli çiçekleri olan ve süs bitkisi olarak kullanılan karanfil, diğeri ise kokulu tohumları kullanılan karanfil bitkisi.

Keçiboynuzu Çayı

Ülkemizde sıklıkla kendiliğinden yetişen bir ağaç türü olan keçiboynuzunun meyveleri, sert, kabuksu ve boynuza benzer yapıları nedeniyle ‘keçiboynuzu’ adıyla anılmaktadır.

Kekik Çayı

Çok fazla çeşidi bulunan bir tıbbi ve aromatik bitki türü olan kekik, uçucu yağının içerdiği karvakrol ve timol maddelerinden dolayı çeşitli şifalı özelliklere sahip bir bitkidir. Ülkemizde 300 civarında kekik türü yetiştiği bilinmektedir. Genel olarak içeriği ve etken madde özellikleri birbirine yakın olan bu türlerin, şifalı özellikleri de birbirine oldukça benzerdir.