Kimyon Çayı

Dünya mutfağında sıklıkla baharat olarak kullanılan kimyon bitkisi, tıbbi ve aromatik özelliklerinden dolayı da sıklıkla tüketilen, sağlığa birçok faydası bulunan değerli bir bitkidir. Uzakdoğu’da özellikle Çin ve Hindistan’da yetiştirilen ve kullanılan bir bitki olan kimyon, ülkemizde de Doğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde yetişmektedir.

Kiraz Sapı Çayı

Yaz mevsiminin en sevilen meyvelerinden biri olan kirazın, taze olarak tüketildiğinde sağlığa birçok faydası bulunmasının yanı sıra, sapları ile hazırlanan infüzyon ve çaylar da birçok şekilde metabolizmayı destekliyor. Evde tükettiğiniz kirazların saplarını saklayıp kurutarak kendi kiraz sapı çayınızı hazırlayabileceğiniz gibi, aktarlarda satılan kiraz saplarından ya da bazı markaların hazır çay şeklinde hazırlayıp piyasaya sunduğu kiraz sapı karışımlarından da faydalanmanız mümkün.

Kuşburnu Çayı

Ülkemizde en sık tüketilen bitki çaylarından biri olarak bilinen kuşburnunun sağlığa birçok faydası bulunuyor. Özellikle kış aylarında hastalıklara karşı korunmak için kullanılan kuşburnu, doğada kendiliğinden yetişebildiği gibi ticari olarak da değerli bir meyve olduğundan dolayı, özel olarak da yetiştirilmektedir.

Lavanta Çayı

Lavanta ismi Latince yıkamak, temizlemek anlamına gelen ‘lavare’ kökünden gelmektedir. Rahatlatıcı ve keyif verici kendine özgü kokusuyla yüzyıllardır çeşitli amaçlar için kullanılan lavanta bitkisi, en popüler tıbbi ve aromatik bitkilerden biri olarak göze çarpıyor. Çiçeklerinden elde edilen uçucu yağlar parfüm ve kozmetik sanayiinde, hijyen ürünlerinde kullanıldığı gibi, kurutulmuş çiçekleri de bitki çayı yapımında, koku verici süs eşyalarında kullanılmaktadır.

Limon Çayı

Yaz kış mutfaklarımızdan eksik etmediğimiz; yemeklere, salatalara ve içeceklere tat vermek için kullanılan ve en sevilen meyvelerden biri olan limon, bitki çaylarının da vazgeçilmezi. Kendi başına limon çayı demlemenin de sağlığa birçok faydası bulunduğu gibi, farklı bitkilerle yaptığınız karışımlara ekleyeceğiniz limon kabuğu ya da limon suyu gibi katkılarla da bitki çaylarınızın etkinliğini arttırmanız mümkün.

Limon Otu Çayı

Limon otu, sindirimi güçlendirme, kan basıncını düşürme, kronik hastalıkları önleme gibi çeşitli etkileri bulunan şifalı bir bitkidir. Limona benzeyen aroması ve hoş kokusuyla mutfakta baharat olarak yerini alsa da alternatif tıp ve eczacılıkta şifalı özellikleri nedeniyle popülerdir.

Masala Çayı

Hindistan’ın meşhur baharatlı çayı olarak bilinen masala, Hint dilinde ‘karışık baharat’ anlamına geliyor. Birçok şifalı bitkinin siyah çay ile karıştırılmasıyla hazırlanan bu çayın, içeriğindeki bitkilere bağlı olarak sağlığa da birçok faydası bulunuyor. Ayrıca Hindistan kültüründe, tıpkı İngiliz kültüründe olduğu gibi çayların içine ılık süt katmak da yaygın bir uygulama.

Maydanoz Çayı

Ülkemizde dört mevsim mutfaklardan eksik olmayan, hamur işlerinden salatalara kadar pek çok yemekte kullanılan ve faydaları da saymakla bitmeyen bir yeşillik olan maydanoz, çok eski çağlardan beri sevilerek tüketilen bir bitki olmuştur. Antik Yunan’da sağlığa faydaları nedeniyle kutsal sayılmış, Antik Roma’da ise yemekleri süslemek için kullanılmıştır.

Melisa Çayı

Melisa olarak bilinen ve kokusu, tadı, etkileri birbirine benzeyen birden fazla bitki vardır. Bu bitkilerin hepsine melisa denmesinin sebebi, tıbbi ve aromatik etkilerinin hemen hemen aynı olmasıdır. Ancak bilimsel olarak farklı ailelere ait olan ve farklı şekillerde isimlendirilen bu bitkilerin bazı spesifik özellikleri de kendine özgüdür.

Meyan Kökü Çayı

Şekerli tadı ile bilinen ve ülkemizde yaygın olarak şerbet yapımında kullanılan meyan kökü, birçok şifalı özelliğinden dolayı bitki çayı olarak da tüketilmektedir. Kış çayı karışımlarında tercih edildiği gibi tek başına da demlenebilen meyan kökü, aynı zamanda tıbbi ilaç sanayiinde, bira ve kolalı içeceklerin yapımında kullanılmaktadır.

Nane Çayı

Mutfaklarımızda en sık kullandığımız bitkilerden biri olan nane, hem baharat olarak yemeklerimize, tatlılarımıza; hem de taze yeşillik olarak salatalarımıza ve içeceklerimize lezzet ve ferahlık katıyor. Mis kokulu yapraklarında bol miktarda uçucu aromatik yağlar bulunduran nanenin sağlığımıza da birçok faydası bulunuyor.

Oğul Otu Çayı

Tıbbi melisa olarak da bilinen oğul otu, ülkemizin pek çok yöresinde kendiliğinden yetişen bir şifalı bitkidir. Ülkemizde yaygın olarak ‘melisa’ adıyla satılan bitki, farklı bir türdür. Latince ismi Aloysia verbena olan ve ince uzun yapraklarıyla dikkat çeken bitki, limon melisa adıyla da bilinir.