Okaliptüs Çayı

Yoğun kokusu ve aroması ile akılda kalan okaliptüs çeşitli amaçlar için kullanıldığı gibi, sağlığa olan faydaları nedeniyle de tüm dünyada tercih edilen bitkilerden biri. Okaliptüs ağacının anavatanı Avusturalya’dır ve kıtanın her yerinde birçok çeşidi yetişmektedir. İspanya, Fas ve Güney Amerika’nın bazı bölgelerinde de görülen okaliptüs ağacının, ülkemizde ilk kez Muğla’ya dikilmiş olduğu ve bu bölgede gelişim gösterdiği bilinmektedir.

Ökse Otu Çayı

Parazitik yapısı nedeniyle şifalı bitkiler arasındaki en ilginç bitkilerden biri olan ökse otu, çok eski çağlardan beri hem sağlık için, hem de kutsal bir bitki olarak ritüellerde ve özel günlerde kullanılagelmiştir. Batı ülkelerinde Noel kutlamalarında özel bir yeri olan ökse otunun ritüelistik kullanımı aslında Hıristiyanlık öncesi Kelt ve Nordik kültürlerine kadar uzanır.

Oolong Çayı

Uzakdoğuluların çay konusundaki ustalıkları, birçok bitkiyi en etkili ve en sağlıklı şekilde tüketmenin yollarını keşfedip uygulamalarını sağlıyor. Bizler de bu Uzakdoğu bilgeliğinden mümkün olan en iyi şekilde yararlanmaya çalışıyoruz. Diğer tüm şifalı bitkiler bir yana, Uzakdoğu’da özellikle çay bitkisi üzerinde yoğunlaşılmıştır.

Papatya Çayı

Şifalı bitkilerin en çok bilinenlerinden biri olan papatya, hoş ve narin görüntüsünün yanı sıra sağlığa birçok faydası ile de en değerli bitkilerden biri olarak tanınıyor. Türkiye’de mayıs papatyası, adi papatya, babuneç, kelkız, akbulaç isimleriyle bilinen bu bitkinin, Eski Mısır’da da adak adama törenlerinde kullanıldığı ve ‘güneş bitkisi’ olarak anıdığı biliniyor.

Rezene Çayı

Bağırsakları rahatlatması ile ünlenen rezene, mutfaklara baharat olarak da girebilen şifalı bitkilerdendir. Bazı ülkelerde taze yaprakları hoş aroması nedeniyle salatalarda ve yemeklerde kullanılır. Akdeniz ikliminde doğan bu bitki ülkemizde kurak ve çorak arazilerde kendiliğinden yetişse de, özellikle Ege ve Akdeniz’in verimli bölgelerinde, bahçelerde de yetiştirilmektedir.

Rooibos Çayı

Kafein içermemesiyle ve aromatik tadı nedeniyle siyah ve yeşil çaya alternatif olarak gösterilen rooibos (roybos) ya da bilinen adıyla kırmızı çalı, Güney Afrika’da yetiştirilir. Ne yazık ki yetişme alanı oldukça kısıtlıdır. Daha önce ABD, Avusturalya ve Çin gibi ülkelerde çeşitli yetiştirme çabaları sonuçsuz kalmıştır.

Safran Çayı

Dünyanın en pahalı bitkisi olarak ünlenen safran ülkemizde de yetişen şifalı bir bitkidir. Pahalı ve değerli bir bitki olduğu için “kırmızı altın” olarak da adlandırılır. Baharat, boya maddesi, eczacılık, kozmetik sanayi ve alternatif tıp alanında kullanımı mevcuttur. Antik çağlarda Romalılar parfüm olarak kullanmış, Çinliler ise yine medikal amaçlarla safrandan faydalanmışlardır.

Sarı Kantaron Çayı

Antik çağlardan beri şifalı otlar içinde popüler olan sarı kantaron, ülkemizde binbirdelikotu, kılıçotu, sinirotu olarak bilinirken, Latince ismini Antikçağ hekimi Euryphon’dan almıştır. Özellikle yaraları iyileştirme konusundaki başarısı gözönüne alındığında antik çağlarda bu bitkinin doğa üstü güçlere sahip olduğuna inanılması çok da abes görünmüyor.

Sinameki Çayı

Bağırsakları temizleme özelliğiyle ünlenen sinameki çayının neredeyse MS 9. yüzyıldan beri şifalı bitki olarak kullanıldığı bilinmektedir. Özellikle Arap yarımadasında şifa amaçlı kullanılmıştır. Ülkemizde çoğunlukla Güney Ege ve Akdeniz kıyılarında yetiştirilir. Her ne kadar ünlenmesine şifalı etkileri neden olsa da hoş aroması ile mutfaklara çeşni olarak girmeyi başarmıştır.

Tarçın Çayı

Kurutulmuş kabuk şeklinde ya da öğütülerek toz şeklinde tüketilebiliyor, özellikle tatlılara lezzet ve şifa katıyor. Kış çaylarının vazgeçilmez malzemesi olan tarçın, şeker hastalığı başta olmak üzere pek çok rahatsızlığa iyi gelebilen oldukça şifalı bir bitki olarak biliniyor.

Tarhun Çayı

Her kış ölüp yazın yeniden canlanan tarhun bitkisi, Orta Asya’dan göçen Türklerle İran ve Anadolu’ya gelmiş, Haçlı seferleriyle de Avrupa’ya yayılmıştır. Anavatanı ise Sibirya’dır. Ülkemizde Ankara, Gaziantep, Urfa ve Erzurum civarında yetiştirilir. Çayı içilebildiği gibi turşularda ya da salatalarda da yaygın olarak kullanılır.

Yasemin Çayı

Üç yapraklı beyaz çiçeklerinin muhteşem kokusuyla nam salan yasemin çiçeği Filipinler’in milli çiçeği olarak anılır. Ana yurdu İran’dır ve Akdeniz ülkelerinde de yaygın olarak görülür. Genellikle Haziran-Eylül ayları arasında çiçek açar.  Havadar ve aydınlık ortamları çok sever.