Açıklama
Limon otu, sindirimi güçlendirme, kan basıncını düşürme, kronik hastalıkları önleme gibi çeşitli etkileri bulunan şifalı bir bitkidir. Limona benzeyen aroması ve hoş kokusuyla mutfakta baharat olarak yerini alsa da alternatif tıp ve eczacılıkta şifalı özellikleri nedeniyle popülerdir. Bunun yanında antifungal ve antioksidan özellikleri nedeniyle böcek kovucu olarak da kullanılmaktadır.
Limon otu nedir?
Latince ismi “Cymbopogon citratus” olan limon otu “Poaceae” (Buğdaygiller) familyasının bir üyesidir. Boyu yaklaşık 3 metreyi bulabilir. Leylak rengi güzel çiçekler açar. Yaprakları limon gibi kokmaktadır ve ismi bu nedenle limonotu olmuştur. Akdeniz ikliminde yetişir ve birçok Akdeniz ülkesinde tedavi amaçlı yetiştirilmektedir. Bunun yanında Hindistan, Asya ve Avustralya’da mutfaklarda baharat olarak kullanılır.
Limon otu çayı tarifleri
Tarçınlı limon otu çayı: 1 bardak tarçınlı limon otu çayı için 1 çay kaşığı kıyılmış taze limon otu ve yarım çubuk tarçına ihtiyacınız olacak. Daha önce kaynatmış olduğunuz çayı dinlenmeye alın, bu esnada üstünü kapatabileceğiniz bir bardağa ya da kaba limon otunu ve tarçını atın üstüne dinlendirdiğiniz suyu ekleyin. Kapalı bir şekilde 5 ile 7 dakika arası demlenmeye bırakın. Çayınızı süzdükten sonra isteğe göre içine bal ya da pekmez ekleyebilirsiniz.
Rahatlama çayı: 1 çay kaşığı limon otu, 3 yaprak melisa, 1 çay kaşığı rezene, 2 baş çarkıfelek çiçeği, 2 baş papatyaya ihtiyacınız var. Daha önce kaynatmış olduğunuz bir su bardağı suyu 1 ya da 2 dakika dinlendirin ve suyun içine limon otu, melisa, rezene, çarkıfelek çiçeği ve papatya ekleyin. Kapalı bir kapta 5 ile 7 dakika arası demlenmeye bırakın. Çayınızı süzdükten sonra sıcak ya da ılık olarak tüketebilirsiniz. Günün stresini atmak için oldukça etkili olacaktır. Uyumadan 1-2 saat önce içmeniz tavsiye edilir.
İltihap karşıtı limon otu çayı: Bir demlik iltihap karşıtı çay için 1 tatlı kaşığı limon otu , 1 tatlı kaşığı zerdeçal, 4 dilim zencefil ve 1 tatlı kaşığı sinamekiye ihtiyacınız var. Suyunuz kaynarken içine zencefilleri atıp bir taşım (1 ya da 2 dakika) daha kaynatın. Daha sonra suyunuzu ocaktan alın ve içine limon otu, zerdeçal ve sinameki ekleyin. Kapalı bir kapta 6 ile 8 dakika arası demlenmeye bırakın. Çayınızı süzdükten sonra üzerine limon sıkabilir bal veya pekmez ile tatlandırabilirsiniz. Sıcak ya da ılık tüketiniz.
Sindirim kolaylaştıran çay: Bir demlik sindirim kolaylaştıran çay için 1 tatlı kaşığı limon otu, 1 tatlı kaşığı taze yasemin, birkaç tane kakule, ve 1 tatlı kaşığı sinamekiye ihtiyacınız var. Kaynayan suyu ocaktan alıp bir iki dakika kadar dinlenmeye bırakın. Daha sonra üzerine limon otu, yasemin, kakule ve sinamekiyi ekleyerek 6 ile 8 dakika arası kapalı bir kapta demlenmeye bırakın. Çayınızı süzdükten sonra sıcak ya da ılık tüketebilirsiniz. Dilerseniz limon ekleyebilir, isteğe göre bir çay kaşığı bal ile tatlandırabilirsiniz.
Limon otunun yan etkileri
- Hamilelerde düşüğe neden olabileceği için tavsiye edilmez.
- Hipertansiyon sorunu yaşayan hastaların kullanmaması tavsiye edilir
- Bebek ve çocuklarda kullanıma uygun değildir.
- Glukoma hastası olanların kullanımı önerilmez.