Safran Çayı

Dünyanın en pahalı bitkisi olarak ünlenen safran ülkemizde de yetişen şifalı bir bitkidir. Pahalı ve değerli bir bitki olduğu için “kırmızı altın” olarak da adlandırılır. Baharat, boya maddesi, eczacılık, kozmetik sanayi ve alternatif tıp alanında kullanımı mevcuttur. Antik çağlarda Romalılar parfüm olarak kullanmış, Çinliler ise yine medikal amaçlarla safrandan faydalanmışlardır.

Sarı Kantaron Çayı

Antik çağlardan beri şifalı otlar içinde popüler olan sarı kantaron, ülkemizde binbirdelikotu, kılıçotu, sinirotu olarak bilinirken, Latince ismini Antikçağ hekimi Euryphon’dan almıştır. Özellikle yaraları iyileştirme konusundaki başarısı gözönüne alındığında antik çağlarda bu bitkinin doğa üstü güçlere sahip olduğuna inanılması çok da abes görünmüyor.

Sinameki Çayı

Bağırsakları temizleme özelliğiyle ünlenen sinameki çayının neredeyse MS 9. yüzyıldan beri şifalı bitki olarak kullanıldığı bilinmektedir. Özellikle Arap yarımadasında şifa amaçlı kullanılmıştır. Ülkemizde çoğunlukla Güney Ege ve Akdeniz kıyılarında yetiştirilir. Her ne kadar ünlenmesine şifalı etkileri neden olsa da hoş aroması ile mutfaklara çeşni olarak girmeyi başarmıştır.

Tarçın Çayı

Kurutulmuş kabuk şeklinde ya da öğütülerek toz şeklinde tüketilebiliyor, özellikle tatlılara lezzet ve şifa katıyor. Kış çaylarının vazgeçilmez malzemesi olan tarçın, şeker hastalığı başta olmak üzere pek çok rahatsızlığa iyi gelebilen oldukça şifalı bir bitki olarak biliniyor.

Tarhun Çayı

Her kış ölüp yazın yeniden canlanan tarhun bitkisi, Orta Asya’dan göçen Türklerle İran ve Anadolu’ya gelmiş, Haçlı seferleriyle de Avrupa’ya yayılmıştır. Anavatanı ise Sibirya’dır. Ülkemizde Ankara, Gaziantep, Urfa ve Erzurum civarında yetiştirilir. Çayı içilebildiği gibi turşularda ya da salatalarda da yaygın olarak kullanılır.

Yasemin Çayı

Üç yapraklı beyaz çiçeklerinin muhteşem kokusuyla nam salan yasemin çiçeği Filipinler’in milli çiçeği olarak anılır. Ana yurdu İran’dır ve Akdeniz ülkelerinde de yaygın olarak görülür. Genellikle Haziran-Eylül ayları arasında çiçek açar.  Havadar ve aydınlık ortamları çok sever.

Zencefil Çayı

Soğuk algınlığı denilince akla ilk gelen bitkilerden olan zencefil, mutfaklara baharat olarak da giren şifalı bir bitkidir. Bazı ülkerlerde hoş aroması nedeniyle ekmek, tatlı ve pasta yapımında kullanılır. Güneydoğu Asya’da doğan zencefil, genellikle tropikal iklimlerde yetişir. Ne yazık ki, ülkemizin iklimi zencefil üretimi için uygun değildir.