Limon Otu Çayı
Limon otu, sindirimi güçlendirme, kan basıncını düşürme, kronik hastalıkları önleme gibi çeşitli etkileri bulunan şifalı bir bitkidir. Limona benzeyen aroması ve hoş kokusuyla mutfakta baharat olarak yerini alsa da alternatif tıp ve eczacılıkta şifalı özellikleri nedeniyle popülerdir.
Masala Çayı
Hindistan’ın meşhur baharatlı çayı olarak bilinen masala, Hint dilinde ‘karışık baharat’ anlamına geliyor. Birçok şifalı bitkinin siyah çay ile karıştırılmasıyla hazırlanan bu çayın, içeriğindeki bitkilere bağlı olarak sağlığa da birçok faydası bulunuyor. Ayrıca Hindistan kültüründe, tıpkı İngiliz kültüründe olduğu gibi çayların içine ılık süt katmak da yaygın bir uygulama.
Maydanoz Çayı
Ülkemizde dört mevsim mutfaklardan eksik olmayan, hamur işlerinden salatalara kadar pek çok yemekte kullanılan ve faydaları da saymakla bitmeyen bir yeşillik olan maydanoz, çok eski çağlardan beri sevilerek tüketilen bir bitki olmuştur. Antik Yunan’da sağlığa faydaları nedeniyle kutsal sayılmış, Antik Roma’da ise yemekleri süslemek için kullanılmıştır.
Melisa Çayı
Melisa olarak bilinen ve kokusu, tadı, etkileri birbirine benzeyen birden fazla bitki vardır. Bu bitkilerin hepsine melisa denmesinin sebebi, tıbbi ve aromatik etkilerinin hemen hemen aynı olmasıdır. Ancak bilimsel olarak farklı ailelere ait olan ve farklı şekillerde isimlendirilen bu bitkilerin bazı spesifik özellikleri de kendine özgüdür.
Meyan Kökü Çayı
Şekerli tadı ile bilinen ve ülkemizde yaygın olarak şerbet yapımında kullanılan meyan kökü, birçok şifalı özelliğinden dolayı bitki çayı olarak da tüketilmektedir. Kış çayı karışımlarında tercih edildiği gibi tek başına da demlenebilen meyan kökü, aynı zamanda tıbbi ilaç sanayiinde, bira ve kolalı içeceklerin yapımında kullanılmaktadır.
Nane Çayı
Mutfaklarımızda en sık kullandığımız bitkilerden biri olan nane, hem baharat olarak yemeklerimize, tatlılarımıza; hem de taze yeşillik olarak salatalarımıza ve içeceklerimize lezzet ve ferahlık katıyor. Mis kokulu yapraklarında bol miktarda uçucu aromatik yağlar bulunduran nanenin sağlığımıza da birçok faydası bulunuyor.
Oğul Otu Çayı
Tıbbi melisa olarak da bilinen oğul otu, ülkemizin pek çok yöresinde kendiliğinden yetişen bir şifalı bitkidir. Ülkemizde yaygın olarak ‘melisa’ adıyla satılan bitki, farklı bir türdür. Latince ismi Aloysia verbena olan ve ince uzun yapraklarıyla dikkat çeken bitki, limon melisa adıyla da bilinir.
Okaliptüs Çayı
Yoğun kokusu ve aroması ile akılda kalan okaliptüs çeşitli amaçlar için kullanıldığı gibi, sağlığa olan faydaları nedeniyle de tüm dünyada tercih edilen bitkilerden biri. Okaliptüs ağacının anavatanı Avusturalya’dır ve kıtanın her yerinde birçok çeşidi yetişmektedir. İspanya, Fas ve Güney Amerika’nın bazı bölgelerinde de görülen okaliptüs ağacının, ülkemizde ilk kez Muğla’ya dikilmiş olduğu ve bu bölgede gelişim gösterdiği bilinmektedir.
Ökse Otu Çayı
Parazitik yapısı nedeniyle şifalı bitkiler arasındaki en ilginç bitkilerden biri olan ökse otu, çok eski çağlardan beri hem sağlık için, hem de kutsal bir bitki olarak ritüellerde ve özel günlerde kullanılagelmiştir. Batı ülkelerinde Noel kutlamalarında özel bir yeri olan ökse otunun ritüelistik kullanımı aslında Hıristiyanlık öncesi Kelt ve Nordik kültürlerine kadar uzanır.
Oolong Çayı
Uzakdoğuluların çay konusundaki ustalıkları, birçok bitkiyi en etkili ve en sağlıklı şekilde tüketmenin yollarını keşfedip uygulamalarını sağlıyor. Bizler de bu Uzakdoğu bilgeliğinden mümkün olan en iyi şekilde yararlanmaya çalışıyoruz. Diğer tüm şifalı bitkiler bir yana, Uzakdoğu’da özellikle çay bitkisi üzerinde yoğunlaşılmıştır.
Rezene Çayı
Bağırsakları rahatlatması ile ünlenen rezene, mutfaklara baharat olarak da girebilen şifalı bitkilerdendir. Bazı ülkelerde taze yaprakları hoş aroması nedeniyle salatalarda ve yemeklerde kullanılır. Akdeniz ikliminde doğan bu bitki ülkemizde kurak ve çorak arazilerde kendiliğinden yetişse de, özellikle Ege ve Akdeniz’in verimli bölgelerinde, bahçelerde de yetiştirilmektedir.
Rooibos Çayı
Kafein içermemesiyle ve aromatik tadı nedeniyle siyah ve yeşil çaya alternatif olarak gösterilen rooibos (roybos) ya da bilinen adıyla kırmızı çalı, Güney Afrika’da yetiştirilir. Ne yazık ki yetişme alanı oldukça kısıtlıdır. Daha önce ABD, Avusturalya ve Çin gibi ülkelerde çeşitli yetiştirme çabaları sonuçsuz kalmıştır.